Inside out marketing, over het belang van authentieke merken en marketing gebaseerd op kerncompetenties.

Marketing- en strategieblog

De waarheid zit tegenwoordig in je broekzak

Een paar van mijn collega’s kwamen vorige week geïnspireerd terug van een congres. En dan ben je natuurlijk altijd benieuwd of er nog iets interessants te horen was. Sinds het moment dat ik daar met hen over sprak is er een zin blijven hangen die ik graag wil delen:

“De waarheid zit tegenwoordig in je broekzak”

Dit statement in combinatie met het gegeven dat de gemiddelde consument zijn smartphone per dag 150 keer uit z’n broekzak trekt geeft te denken…

Vooral in combinatie met het gegeven dat burgers vrijwel alle instituten ontmaskerd hebben zien worden die eerder blindelings vertrouwd werden. De misstappen van overheden zijn genadeloos ontmaskerd door Wikileaks. Berlusconi doet het imago van politici geen goed. Bij ons in de polder treden wethouders en burgemeesters af die elkaar tips gaven voor sollicitatiegesprekken. Banken bleken omver gepind te kunnen worden. Pensioenen zijn minder vanzelfsprekend dan gedacht en zelfs iconische sporthelden als Armstrong blijken van hun voetstuk te kunnen vallen. En weet je wat? Het einde is volgens mij nog lang niet in zicht…

Ondertussen zoeken consumenten dan maar zekerheid bij elkaar. Zoover en Kieskeurig kennen we al langer. De stevige penetratie van smartphones en tablets gaat ervoor zorgen dat de waarheid overal en altijd opgeroepen kan worden. “Ik heb ‘m zelf ook” gaat voor foute electronicaverkopers niet meer werken. Alles wat niet oprecht en authentiek is, valt genadeloos door de mand. Direct en (als de consument het wil) zichtbaar voor iedereen. En dat is een hele goede zaak als je het mij vraagt.

Daarom moet het klassieke marketingdenken volledig over boord gegooid worden. Opportunistisch positioneren op kansen in de markt alleen (outside-in) leidt tot geforceerde, gekunstelde en onechte communicatie. Tenminste, als die opportunity niet naadloos aansluit op de sterktes van diezelfde organisatie. Meer dan ooit is het daarom belangrijk om je eerst bewust te zijn van de sterkte van jouw organisatie en na te gaan hoe je die relevant kunt maken voor de klant (inside-out).

Dan moet je wel eerst goed begrijpen wie je bent. De essentie van jezelf. Waar je goed in bent. Waar je energie van krijgt. Waar je passie ligt. Of, zoals Aristoteles zei: “Jezelf kennen is het begin van alle wijsheid”. Een filosofie die iedere marketeer zou moeten omarmen.

Aad Storm

Dit blogbericht verscheen eerder op de blog van BVH 

blog comments powered by Disqus

Contactgegevens

10 Beaufort B.V.
KvK 56678002
BTW
NL852255172B01

Postbus 64661
2506 CB Den Haag

06-50865180
info@10beaufort.com


Social media

Ontvang onze nieuwsbrief

E Aanmelden

Hartelijk dank voor uw aanmelding voor onze nieuwsbrief! U ontvangt een email met de vraag om uw aanmelding te bevestigen.