Het geheim van Rinus Michels: speel je eigen spel.

Marketing- en strategieblog

Het geheim van Rinus

Vorige week mocht ik bij een bijeenkomst van een klant in de Voetbal Experience in Middelburg een presentatie geven over hun positionering. Een bijzondere plek aan de vooravond van het EK. En voor mij persoonlijk ook een bijzondere plek vanwege het shirt van mijn ome Arie dat daar in een vitrine hangt. 

Ome Arie mocht namelijk in 1946 in het Nederlands Elftal schitteren tijdens de interland tegen Engeland. En alhoewel die wedstrijd verloren werd met 8-2, is mijn familie nog steeds trots op hem.

Maar goed, nu ter zake. In de Voetbal Experience wordt op een indrukwekkend 16 meter breed scherm een film vertoont over het EK ’88. Rillingen lopen over je rug en met een gevoel van trots loop je de zaal uit waar je vervolgens de beker kunt aanschouwen die als trofee werd meegenomen uit Duitsland.

In de film komt Rinus Michels een paar keer aan het woord waarbij hij met humor de vragen van Kees Jansma pareert. Maar op een gegeven moment geeft hij een antwoord dat mij heel erg is blijven hangen.

Hoe hij omgaat met de Engelsen, de Ieren, de Duitsers en de Russen? “Gewoon, door ons eigen spel te spelen”. “Meer kunnen we niet doen” voegt hij daaraan toe. Je kunt je wel gek laten maken door anderen, maar de kunst is om gewoon je eigen spel te blijven spelen. En hij had gelijk.

De parallel naar de situatie waarin veel organisaties vandaag de dag verkeren is snel getrokken. Want wat komt er veel op je af. De Spaanse banken. De beurzen veren op en storten even later weer in. Markten zijn transparanter geworden dan ooit. Concurrenten komen uit de meest onverwachte hoeken. Wat moet je doen?

Volgens mij vooral aan Rinus denken. En je eigen spel blijven spelen. Begrijpen wat de kracht van jouw spel is. Je niet gek laten maken. Vertrouwen in jezelf houden. En dat vertrouwen als kompas gebruiken om te bepalen hoe je met die veranderende wereld omgaat. Welke kansen je oppakt omdat ze jouw eigen spel versterken. En welke kansen je juist laat liggen omdat ze je uit jouw kracht halen.

Aad Storm

blog comments powered by Disqus

Contactgegevens

10 Beaufort B.V.
KvK 56678002
BTW
NL852255172B01

Postbus 64661
2506 CB Den Haag

06-50865180
info@10beaufort.com


Social media

Ontvang onze nieuwsbrief

E Aanmelden

Hartelijk dank voor uw aanmelding voor onze nieuwsbrief! U ontvangt een email met de vraag om uw aanmelding te bevestigen.