E.on gaat voor groen. Wie had dat nou gedacht? Omdat ik zo'n 8 jaar in de energiebranche heb gewerkt heb ik daar een uitgesproken mening over.

Marketing- en strategieblog

E.on gaat voor groen. Wie had dat gedacht?

E.on gaat voor groen. Wie had dat nou gedacht?Wie had dat gedacht? Een van de grootste kolenboeren van Europa wil van haar kolencentrales af!

Als voormalig energiemarketeer denk ik daar het mijne van. Leest u verder?

Duitse daadkracht op het gebied van energie

De stap die E.on zet was onvermijdelijk. Het zal u niet ontgaan zijn dat de grote energiebedrijven het financieel erg moeilijk hebben. Vooral de situatie in Duitsland is daar een oorzaak van. Groene energie krijgt daar namelijk voorrang op fossiel opgewekte energie waardoor fossiele centrales geregeld afgeschakeld worden en feitelijk nutteloos zijn. Verder is de rem ook volledig op kernenergie gezet. Tsja, op het gebied van daadkracht kunnen we in Nederland best wat leren van onze Oosterburen... 

Fossiel vs Duurzaam = Centraal vs Decentraal?

Wie de toelichting leest van de topman van E.on (dat dit jaar overigens zo'n 5 miljard moest afschrijven op productie assets) komt erachter dat er nog iets speelt wat eigenlijk nog veel interessanter is. E.on denkt namelijk dat de ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie om een totaal ander energiebedrijf vragen. 

De fossiele wereld is volgens hen centraal en lineair: centrales en netwerken waar consumenten aan 'vast'-zitten. Consumenten die dus niet moeten zeuren maar gewoon op tijd hun energierekening moeten betalen en de processen van de energiebedrijven niet teveel moeten verstoren. 

De duurzame wereld werkt op een fundamenteel andere manier. Want consumenten gaan ook produceren en dan ontstaan er heel andere relaties en verbanden: de relatie tussen energiebedrijf en klant wordt gelijkwaardiger. De traditionele klant kan namelijk ook leverancier worden en even later weer klant zijn. 

Centraal vs Decentraal 

Binnen de categorie duurzaam zijn er namelijk twee principieel verschillende benaderingen. Allereerst is er de categorie die duurzaamheid overwegend centraal benadert. Dat zijn vooral de oud-monopolisten. Bedrijven die meer fascinatie voelen voor grote energie-productieprojecten dan voor klanten. Een windpark op zee verschilt in aanpak namelijk niet zoveel van het neerzetten van een kolencentrale en valt helemaal binnen de comfortzone van een traditioneel energiebedrijf. 

De decentrale aanpak is principieel anders. Neem bijvoorbeeld energie-cooperaties die worden opgezet door groepen burgers die het zelf willen organiseren. Dan is een klassiek energiebedrijf eigenlijk he-le-maal niet meer nodig!

Toetreders kunnen de verleiding van de commodity niet weerstaan

Helaas trappen veel (duurzame) toetreders in de 'commodity-trap'. Terwijl ze starten met een groots decentraal idee zien ze een verleidelijke cash flow op de korte termijn door energie op de klassieke wijze te gaan leveren: in de vorm van kilowatt-uren en kubieke meters via het netwerk. Via het centrale, oude business model dus. Meestal in de vorm van elektriciteit die is vergroend met Garantie's van Oorsprong, ook wel sjoemelstroom genoemd. 

Die sjoemelstroom wordt trouwens flink aan de kaak gesteld door 'objectieve' instanties die zich weer voor tonnen laten sponsoren door de grootste kolenboeren

Maar goed, laten ik weer terzake komen... Die toetreders kunnen de verleiding van een mooie cash flow dus niet weerstaan. En daar betalen zij een hoge tol voor in de vorm van menskracht en geld die gaan zitten in contacten met de toezichthouder rond klassieke vergunningen voor de levering van energie. Geld gaat vooral in stevige bankgaranties zitten die moeten worden afgegeven aan bijvoorbeeld Gasterra (de partij die gas levert aan de energiebedrijven). 

Doodzonde, want daardoor wordt veel minder kracht achter de uitrol van de echte innovatie gezet en wordt dus spreekwoordelijke energie verspild aan het oude business model.

Wat we hiervan kunnen leren als het om toekomstscenario's gaat

Ik moest deze week ook terugdenken aan een strategiesessie van een aantal jaren geleden. We waren bezig met het ontwikkelen van toekomstscenario's. En in een van die scenario's beschreven we de mogelijkheid dat grote, Europese spelers fossiele productie zouden afstoten en voor groen zouden gaan.

Het idee vond men ronduit belachelijk. Absurd zelfs. Weggehoond werd het. Of we gek waren geworden...

Een paar jaar later is het waarheid geworden. De CEO van RWE lijkt in het interview dat ik in FD las nog zoekend. Maar ook zij gaan E.on binnenkort vast volgen.

De grote vraag is wie de fossiele centrales zal willen kopen. Experts zeggen dat er maar 1 partij is die daartoe op dit moment bereid is. Die partij komt ook uit het Oosten...

Verduurzaming gaat gedreven worden door geopolitieke machtsverhoudingen

Als Gazprom de fossiele portfolio's van E.on, RWE en Vattenfall koopt gaat er volgens mij een driver werken die de verduurzaming pas echt gaat aanjagen. Want als we niet afhankelijk willen worden van Vladimir, dan rest er maar 1 ding: onze duurzame energieproductie verduurzamen. En snel ook!

In Nederland wordt het overgrote deel van de elektriciteit nog fossiel geproduceerd. En dat betekent dat we naast het Russisch gas ook op het gebied van elektriciteit afhankelijk gaan worden van Rusland. Ik zie dat als een positieve ontwikkeling omdat ik verwacht dat we dat gewoon niet gaan accepteren. En dus zal de snelheid waarmee we de energieproductie gaan verduurzamen toenemen.

De moraal van dit verhaal?

Volgens mij was het Gary Hamel die stelde dat de impact van nieuwe ontwikkelingen op korte termijn wordt overschat en op langere termijn wordt onderschat. 

E.on had de impact van de opkomst van duurzame energie op de lange termijn duidelijk onderschat. Maar de centraal gerichte oud-monopolisten die nu massaal een groene koers kiezen onderschatten volgens mij net zo zeer de impact van decentraal opgewekte duurzame energie op de langere termijn. Ik denk daarom dat andere, nieuwe spelers de winnaars van de toekomst zullen zijn. Bedrijven die 100% op klanten gericht zijn en met veel aandacht en betrokkenheid oplossingen op maat ontwikkelen voor relatief kleine groepen klanten. Groepen klanten die zo klein zijn dat de grote spelers op dit moment hun neus ervoor ophalen. 

Aad Storm


blog comments powered by Disqus

Contactgegevens

10 Beaufort B.V.
KvK 56678002
BTW
NL852255172B01

Postbus 64661
2506 CB Den Haag

06-50865180
info@10beaufort.com


Social media

Ontvang onze nieuwsbrief

E Aanmelden

Hartelijk dank voor uw aanmelding voor onze nieuwsbrief! U ontvangt een email met de vraag om uw aanmelding te bevestigen.