Dropbox benoemde Condoleezza Rice tot lid van haar board of directors. En dat leidt tot veel protesten onder de klanten van Dropbox.

Marketing- en strategieblog

Condoleezza Rice en Dropbox. Drop Dropbox?

Drop Dropbox

Een ogenschijnlijk klein nieuwsfeit dat ik vanochtend langs zag flitsen: Condoleezza Rice, de koningin van het aftappen en het waterboarden treedt toe tot de board (nee, ik zal geen flauwe grapjes maken) van Dropbox. En dat leidt tot veel beroering onder de klanten van Dropbox. In de woorden van een willekeurige klant: „A torture loving warmonger and supporter of wiretap programs will be a new asset to your board of directors? Are you totally crazy?”

De oorzaak lijkt te liggen in het conflict tussen de gepredikte morele waarden van Dropbox en de daden van mevrouw Rice in het recente verleden. Wat mij betreft een bewijs dat de motieven van merken en organisaties tegenwoordig echt onder het vergrootglas liggen van de consument. Leest u verder? 

Ik twijfelde eerst nog even. Want als iemand weet hoe je aftappen voorkomt, dan is het mevrouw Rice natuurlijk wel. In een interview gaf ze aan dat privacy een belangrijk onderwerp is voor Dropbox. Maar dat ze ook vindt dat de juiste balans gevonden moet worden tussen die privacy en de nationale (dus Amerikaanse) veiligheid. Bij het vinden van die balans wil ze Dropbox graag gaan helpen. En daar voel ik ruimte voor de NSA ontstaan...

In tweede instantie bedacht ik me daarom dat mevrouw Rice toch niet zo’n fijne match is met de normen en waarden die Dropbox zegt na te streven. Rice was een groot voorstander van de oorlog in Irak. Ze schijnt zelf toestemming te hebben gegeven voor de martelpraktijken en staat daarnaast bekend als de koningin van het aftappen en afluisteren. En Edward Snowden heeft ons laten zien waar dat toe leidde...

Ik ben blijkbaar niet de enige die deze bedenkingen had. Een groep klanten van Dropbox is het initiatief „Drop Dropbox” gestart om Dropbox aan te sporen de benoeming terug te draaien onder het dreigement dat er anders overgestapt wordt op een andere (gratis) opslagdienst in de cloud. De discussie barst nu los en de toon wordt steeds harder, zoals dit voorbeeld laat zien uit de commentaren onder de aankondiging op de blog van Dropbox: „A torture loving warmonger and supporter of wiretap programs will be a new asset to your board of directors? Are you totally crazy?”. De reactie van Dropbox blijft vooralsnog uit.

Een mooi voorbeeld dat de motieven van organisaties tegenwoordig echt onder het vergrootglas liggen van de consument. Ik ben daarom erg benieuwd hoe dit afloopt... 

Aad Storm

blog comments powered by Disqus

Contactgegevens

10 Beaufort B.V.
KvK 56678002
BTW
NL852255172B01

Postbus 64661
2506 CB Den Haag

06-50865180
info@10beaufort.com


Social media

Ontvang onze nieuwsbrief

E Aanmelden

Hartelijk dank voor uw aanmelding voor onze nieuwsbrief! U ontvangt een email met de vraag om uw aanmelding te bevestigen.