Marketing- en strategieblog

Happy birthday Mac. Hoe Apple laat zien dat een grootse belofte waargemaakt is.

Grote harige en gedurfde doelen. Het klinkt raar, maar het is wel degelijk de vertaling van de afkorting BHAG: Big Hairy Audacious Goals. Apple formuleerde er 30 jaar geleden een die zo megalomaan leek dat je hem eigenlijk niet serieus kon nemen. En vlak na de Super Bowl maakt Apple de cirkel nu op een wel hele mooie manier rond...


Alweer 30 jaar geleden introduceerde Apple de Macintosh. En wel met een legendarische commercial die tijdens de Super Bowl werd uitgezonden. U weet wel, de apotheose voor de sportlievende Amerikanen. Een moment waarop recordbedragen worden neergeteld voor het uitzenden van een commercial op TV.

Die commercial werd geregisseerd door Ridley Scott en is nog altijd een klassieker:

En alhoewel deze commercial tegenwoordig ook wat andere associaties op kan leveren door de immer nijvere NSA is de merkbelofte niet mis: Apple beloofde de mensheid te empoweren met technologie. Over BHAG’s gesproken... Op het niveau van Google dat heel blunt stelt alle informatie op de wereld ter beschikking te willen stellen van iedereen.

We zijn nu 30 jaar verder en zonder dat we het doorhebben zitten we uren per dag op onze iPhones en iPads te staren. En type ik even een blogbericht op mijn MacBook. En de Super Bowl vond een paar dagen geleden weer plaats.

Apple maakte de cirkel op een mooie manier rond door terug te grijpen op de belofte die het merk 30 jaar geleden deed. Door een mooie commercial te maken die in 1 dag geschoten is. Met iPhones. Op 15 plekken op de wereld. Geregisseerd door de zoon van Ridley Scott.

En als je wat meer van de achtergrond wilt meekrijgen moet je deze ‚ The making of’ ook maar even bekijken.

Los van het feit dat Apple op een hele mooie manier demonstreert dat het haar enorme belofte heeft waargemaakt, is de manier waarop deze commercial de wereld in gebracht wordt ook van deze tijd. Niet tijdens de commercialblokken rond de Super Bowl waarin je vele miljoenen dollars neertelt voor het uitzenden van jouw commercial. Maar de dag erna. Online. En daarmee eindigt op veelzeggende wijze de parallel met de commercial van 30 jaar geleden.

Microsoft probeert het ook. Tijdens de commercialblokken van de Super Bowl. Bekijk ook die commercial eens. We zijn benieuwd welke verschillen jou het meest opvallen.

Aad Storm

blog comments powered by Disqus

Contactgegevens

10 Beaufort B.V.
KvK 56678002
BTW
NL852255172B01

Postbus 64661
2506 CB Den Haag

06-50865180
info@10beaufort.com


Social media

Ontvang onze nieuwsbrief

E Aanmelden

Hartelijk dank voor uw aanmelding voor onze nieuwsbrief! U ontvangt een email met de vraag om uw aanmelding te bevestigen.